Egreš Ribes

Egreše sú nenáročné, darí sa im vo väčšine pôd; sú samoopelivé, takže si môžete vystačiť aj s výsadbou iba jedného kríka; dajú sa ľahko prerezávať a sú veľmi štedré, ponúkajú svoje ovocie v naozaj hojnom množstve.

Charakteristika

Záhradníci klasifikujú pestované egreše na dva všeobecné typy – americký (Ribes hirtellum) a európsky (R. Grossularia). Vyberať si môžete z kulinárskych, alebo dezertných druhov. Klasické kulinárske egreše sú európske druhy pochádzajúce zo severnej Afriky a Kaukazu. Sú väčšie a chutnejšie ako ich americkí príbuzní, aj keď svoje genofondy požičiavajú americkým typom. Tieto egreše sa zvyčajne upravujú – varia s cukrom, aby sa zmiernila ich prirodzene kyslá chuť. Sú perfektné v džemoch, koláčoch, pudingoch… Dezertné odrody sú dosť sladké, aby sa mohli priamo konzumovať z kríka – je to zážitok, ktorý pravdepodobne nezažijete, pokiaľ si ich nevypestujete sami.

Nároky

Najdôležitejšou podmienkou je stav pôdy, ktorý je dôležitejší ako miesto, na ktorom sú vysadené. Egrešom sa najlepšie darí v dobre odvodnenej pôde, ktorá obsahuje veľa prírodných živín. Pôda si musí zachovávať vlhkosť bez toho, aby bola preťažená vodou. Pokiaľ ide o lokalitu, egreše preferujú otvorené a slnečné miesto, ktoré je chránené pred silným vetrom. Kríky egreša sú veľmi odolné rastliny, napríklad odolnejšie ako jablone. Ak dôjde k neskorému mrazu, keď sa už vytvoria kvety, nebojte sa. Aj keď počas obdobia kvitnutia dôjde k zamrznutiu, je nepravdepodobné, že by bol váš egreš týmto ovplyvnený.