Čučoriedka Vaccinium myrtillus

Väčšina plôch s výskytom čučoriedok sa nachádza v chránených územiach prírodných rezervácií. Inde zas padajú za obeť spriemyselňovaniu lesníctva a bezohľadnosti zberačov. Preto je opodstatnené a žiaduce pestovať čučoriedky v záhradkách. Vhodné sú čučoriedky, ktoré poznáme pod názvom čučoriedka americká alebo čučoriedka veľkoplodá. Jej botanický názov je Vaccinium myrtillus. Čučoriedky môžeme pestovať na celom území Slovenska okrem polôh s nadmorskou výškou nad 800 metrov.

Charakteristika

Čučoriedka, niekedy nazývaná brusnica čučoriedková, je ker, ktorého plody sa využívajú na liečebné účely ale aj v kuchyni, najmä do rôznych koláčov. Tento krík sa vyskytuje v celej Európe, ale aj v Severozápadnej Amerike a na severe Ázie, pričom v minulosti sa čučoriedky používali vstarovekom Grécku ako výborné farbivo na látky. Najčastejšie sa v rámci bylinkárstva aj v kuchyni používajú plody, čučoriedky, ale je možné aj použitie listov.

Nároky

Čučoriedka záhradná potrebuje piesočnatú alebo piesočnato-hlinitú pôdu s veľkým obsahom organického materiálu a mimoriadne kyslou pôdnou reakciou. Nevhodná je ťažká ílovitá a mokrá zem. Čučoriedky je dobré vysádzať na slnečných miestach, lebo v tienistom prostredí bývajú úrody nižšie. Tam, kde je pôda dostatočne kyslá, kopeme jamy široké asi 1 meter s hĺbkou približne 40 až 50 cm, pretože čučoriedky zakoreňujú pomerne plytko.

Dovolíte nám používať cookies?

Cookies sú údaje, ktoré prehliadač ukladá pri prezeraní stránok. Bez nevyhnutných cookies by stránka nefungovala. Analytické pomáhajú zlepšovať obsah nášho webu. Vďaka personalizovaným cookies prispôsobujeme stránku priamo pre vás. Marketingové používame na účely marketingu a cielenie reklám. Váš súhlas je pre nás dôležitý, aby sme vám vedeli ponúknuť čo najlepší obsah.